Ambacht

Ambacht is handwerk, maar hoe maak je een hoed? Deze vraag stelde ik mijzelf na het afstuderen aan de kunstacademie, in een tijdperk zonder internet was die kennis niet gemakkelijk te vinden.

Na een zoektocht van meer dan 20 jaar weet De Hoedenmaker inmiddels wel hoe je een hoed moet maken.

Je gaat aan de slag met bijvoorbeeld vilt en smeert dit in met een verharder (aprĂȘt). Het vilt gaat vervolgens in een plastic zak om alles goed in te laten trekken. Na een nachtje wachten begint het echte werk: het stomen van het vilt en het vilt over de houten mal trekken. Het vilt zet je vast aan de houten mal en laat dan het geheel drogen. Eenmaal droog dan kan het vilt van de mal en begint het afwerken van de hoed. Een ribslint of leren band aan de binnenkant van de hoed, een speciale afwerking aan de buitenste rand, een mooie band om de bol van de hoed met strik en alles wordt met de hand/naald en draad gemaakt.

Maar om een vakkundig goede hoed te maken, moet je vooral heel veel oefenen en heel veel hoeden maken. Inmiddels kan De Hoedenmaker zeggen dat hij het ambacht van hoeden maken beheerst.